Hur styrs den svenska travsporten?

Till travsportens aktiva räknas hästägare, uppfödare, tränare, kuskar, ryttare, lärlingar, hästskötare och elever i travskolorna.
Travsporten är en livsstil för många människor. Travsporten kan vara ett arbete, ett fritidsintresse eller helt enkelt bara underhållning. Här föds drömmar av olika slag. – Travsport.se


En förutsättning för travsporten är hästägarna. Det finns två huvudgrupper av hästägare när det gäller tävlingshästar. Det är de ägare som har sin häst i träning hos en tränare som är professionell och det finns de ägare som har hästen i så kallad B-träning eller amatörträning. En annan viktigt del är uppfödarna av travhästar. Många uppfödare har egna gårdar, med egen hingsthållning. Det föds ca 3 000 travhästar i Sverige varje år. I Sverige finns det runt 400 professionella travtränare. Det krävs en omfattande utbildning i flera steg för att bli proffstränare. Många av dessa kör egna lopp, men många lämnar även över till specialiserade kuskar, så kallade catchdrivers. Lärlingar är hästskötare med licens för att köra och/eller rida. Många lärlingar satsar på att bli egna travtränare. Det finns i dag cirka 350 lärlingar. De som syns minst är hästskötarna, men dessa är viktiga de med! Kanske allra viktigaste! De tar hand om den dagliga skötseln av hästarna och ger dem kärlek och omsorg.

11 Jan 2018