Vinterdäck för bil och hästtransport!

Nu har vi hamnat i den där årstiden då det är snart dags att sätta på vinterdäck, både på bilen och på hästtransporten. Vi har ett gäng olika hästtransporter och kommer inte att sätta på vinterdäck på alla. De blir så att vi bara använder en eller två vintertid.

Olika regler kring vinterdäck och transport

Om man har en bil och ska dra en hästtransport eller en annan transport med för den delen under vintern, så finns det lite regler att tänka på när det gäller detta. Om en släpvagn eller en hästtransport ska dras av en bil, så ska dels totaltvikten vara max 3,5 ton samt att släpet måste ha viterdäck på, under samma period som bilen. Alltså mellan 1 december–31 mars, när vinterväglag råder.

Är det så att jag sätter på dubbdäck på min bil, så måste även den hästtransport jag drar ha på dubbdäck. Detta när det råder vinterväglag. Är det däremot så att jag har odubbade vinterdäck, så kan man välja om man vill ha dubbade eller odubbade vinterdäck på transporten.

Köpa nya däck

Inför denna vintersäsong så är jag nog tvungen att köpa nya däck till bilen hos en däckhandlare, så väl som att transporterna även de har behov av nya däck för vintern. De förra har slitits ut en del och det kan ju vara direkt farligt om de inte har rätt mönsterdjup. Därför ska jag kolla in Nordendäcks sortiment för att se om jag kan hotta lämpliga däck till bilen så väl som till mina transporter.

27 Oct 2017