Kul fakta om hästar

Alla som har interagerat med en häst vet att de är magnifika djur. Hästar har varit en del av våra liv i tusentals år som följeslagare, arbetsdjur och idrottare inom ridsport, för att nämna några. Även om hästar är så välkända djur, kan följande fakta överraska dig!

1. Hästar kan inte andas genom munnen

Hästar har näsandning. Det betyder att de inte kan andas genom munnen som människor kan. Hästar kan bara andas genom näsan.

2. Hästar kan sova stående

Hästar har en "stag-apparat" som är ett system av senor och ligament som gör att hästen kan låsa benen på plats så att de kan slappna av utan att ramla omkull. När de inte sover använder hästar också denna apparat för att vila medan de står under långa perioder. Detta gör att de kan spara energi när de står så att de är redo att fly om det behövs. Det är en myt att hästar aldrig lägger sig – de spenderar en kort tid varje dag med att lägga sig för djupare sömn. I genomsnitt sover hästar två och en halv timme per dag.

3. Hästar har utmärkt hörsel

Som ett bytesdjur behöver hästar ha känslig hörsel för att överleva. Människor har bara tre muskler för att kontrollera sina öron, medan hästar har 10! Detta gör att hästar kan rotera sina öron nästan 180 grader och flytta dem oberoende av varandra. Att kunna rotera sina öron låter hästar höra ljud runt omkring sig utan att behöva vända på huvudet.

4. Hästar har ett nästan 360 graders synfält

Detta beror på placeringen av deras ögon på sidorna av huvudet. De har dock två blinda fläckar - en direkt bakom dem och den andra direkt framför huvudet. Det gör att de inte kan se gräset de betar på, eller moroten du sticker ut till dem! Istället kommer de att röra på huvudet eller använda sina rörliga och känsliga läppar, morrhår och luktsinne för att veta vad som finns framför dem.

5. Hästar har blixtsnabba reflexer

Som ett bytesdjur måste hästar reagera snabbt om en flykt-eller-kamp-situation skulle uppstå. När de behöver slåss kan hästar gå från att stå stilla till att leverera en kraftfull spark på bara 0,3 sekunder, medan mänsklig reaktionstid är 1,6 sekunder.

6. Föl kan gå och springa inom några timmar efter födseln

Föl är relativt mogna och rörliga från födseln. Föl är mest sårbara för rovdjur efter födseln, så de måste kunna fly från fara om det behövs.

7. Hästar är mycket intelligenta djur

De kan läras många olika uppgifter genom positiv förstärkning och klickerträning, precis som hundar kan. En studie visade att hästar har förmågan att kommunicera sina behov till sina vårdnadshavare; dessa hästar lärde sig att kommunicera om de ville ha ett täcke på eller av genom att röra vid symboler på en bräda.

8. Det finns många färger och mönster på hästar

Hästar kan vara fläckiga, ha färgfläckar eller ha en huvudfärg med olika färger på ansiktet eller benen. Var och en av dessa hästfärger har ett unikt namn. Precis som hundar kommer hästens ras att påverka deras färg.

9. Hästens tidigaste förfader beräknas ha levt för 55 miljoner år sedan

Denna förfader var bara storleken på en labrador retriever! Hästar tämjdes för omkring 6000 år sedan, beräknat från bevis som hittats på arkeologiska platser.

10. Hästar är väldigt sociala djur

Hästar finner trygghet i en flock och bildar starka sociala relationer med varandra. De använder sina sinnen för att känna igen bekanta hästar och umgås med dem de har knutit vänskap med. I flocken kommer en häst att stå vakt för att hålla vakt medan de andra hästarna i flocken tar sig tid att äta, vila och sova.

27 Mar 2023